Speel het strand en de zee schoon!
 

Esperado Beach is ontworpen met een missie.

Toen ik in 2013 in Peniche, een prachtig vissersplaatsje aan de Portugese kust, naar een kleine baai klauterde om foto's te maken, schrok ik van de metersbrede laag plastic in zee die tegen de rotsen klotste. Ook het strandje lag bezaaid met afval. Ik werd er even heel stil en verdrietig door. Terug in Nederland begon me op te vallen hoe vies de stranden zijn na een dagje mooi weer. En dat werd ieder jaar erger. We weten intussen echt wel hoe erg het is, het leven in zee lijdt er verschrikkelijk onder. Maar wat doen we eraan? Veel mensen weten niet goed waar te beginnen of wat te doen. 

Daar heb ik iets voor gevonden: we beginnen gewoon! Als Esperado: iemand die begint bij wat voor zijn voeten ligt, bij wat zelf kan doen; opruimen, rondkijken, wat kan beter, wat kan ik doen? en dingen op een strand opruimen, dat kan iedereen. Iedereen kan Esperado zijn. Overal! op ieder moment!   Want zeg nu zelf; je zit toch ook liever op een schoon strand aan een schone zee die vol gezellig leven is, in plaats van vol plastic en afval?

Waarom een spel? 

Toen ik mee ging werken bij verschillende zogenaamde  'beach clean ups' (strand-opruimacties) viel me iets op; iedereen die meedeed had het grootste plezier. We maakten er wedstrijdjes van om het snelste, het eerste, het meeste of het bijzonderste afval te verzamelen en er ontstonden spontaan nieuwe spelletjes. We liepen met elkaar op, maakten praatjes en wasten onze handen samen in de branding.Na afloop was iedereen rozig, vrolijk en trots; de kilo's afval werden gewogen en gesorteerd; wat kan hergebruikt of gerecycled worden, wat niet? En: het maakte niet meer uit dat het niet ons afval was, want; het is onze planeet! en daar moeten we echt zuinig op zijn, en het leven erop koesteren en beschermen. 

Door dat plezier in een spel terug te laten komen, kan ik jullie ook laten ontdekken hoe leuk en makkelijk het is om ergens aan bij te dragen, een schoon strand dus bijvoorbeeld, maar ook jouw schoolplein, jouw straat, voortuintje of parkeerplaats op je werk vinden dat fijn.

Dat plezier, en dat besef, deel ik graag op een net zo luchtige en plezierige manier met jullie. Je kunt het op ieder moment  spelen, ook als de regen met bakken uit de hemel valt.  En wie weet, als je de volgende keer op het strand bent, maak je er zelf direct een spelletje van, omdat je weet hoe leuk dat is en hoe blij de dieren in zee zijn als je dat doet, en ja, ook de mensen op het strand, ook al doen ze het zelf niet ;).

Het is misschien niet ons afval, maar het is wel onze planeet! 

Zo leuk kan het zijn!

tja; en ik hou nu eenmaal enorm van spelen en tekenen...;)